Esinlenmek hakkında hazırlanmış hoş bir yazı.... Kısa bir zaman ayırıp okumakta yarar var...
“Behind the Music” (Müziğin Arkaplanı) türü şovlar izlemekten ve orkestraların nasıl orijinal müzik ürettiğini anlatan yazılar okumaktan hoşlanıyorum. Genellikle her şey orkestra üyelerinden birinin genç yaşlarda belli bir tür müziğe maruz kalmasıyla başlar. Ya da bir konserde bulunmak ve kişiyi çok heyecanlandıran bir deneyim yaşamış olmak da etkili olabilmektedir. Görülen odur ki, orkestranın etkilendiği unsurlar, ürettiği müzik üzerinde önemli izlere sahiptir.
Şaşırtıcı işlere imza atan ustalar hemen her zaman ilham kaynaklarından bahsederler. Diğer yazarlar, müzisyenler ve sanat yapıtları... Eserlerinde sürekli birşeyden ilham alırlar.
Web, ilham almak için devasa bir platform yaratmıştır. Malzemelerini farklı online kaynaklardan temin eden yaratıcılık konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmamaktadır. Aslında, şaşırtıcı işler yaratmanız gerekiyorsa, ilham ve fikirleri talan etmenin yolunu öğrenmek, büyümenin önemli bir parçası olacaktır.
Talan Sanatını Öğrenmek
Web olmasaydı berbat bir yazar olurdum. Açıklama: Hâlâ çok iyi değilim. Ama, daha kötü olabilirdim. Şansım varmış ki, söz ustalarından ilham alıyorum.
Aslında, her zaman diğer yazarların işlerini açıkça talan ediyorum. İnternetin en iyi tarafı, atıfta bulunmak kaydıyla çalmayı teşvik etmesidir. Bloglar, statik bir ortam değildir ve hem muhabbet etmek hem de tepki vermek için çok uygundur. Fikir çaldığım en son makalelerden bazıları:
• İçerik tarlalarının yükselişi üzerine bir TechCrunch makalesi
• Bir arkadaşımın hatırlatması üzerine Van Halen’ın kahverengi M&M şekerlerle ilgili sözleşme ekinin hikayesi
• BBC Planet Earth serisinden bir satır
Diğer yazarlar olmasaydı, benim bloğum da olmazdı. Direnleri kapıp heyeti toplayarak orijinal olmayan fikirlerim yüzünden beni kasabadan atmadan önce şunu bir düşünün: Yalnız değilim. Aslında, ilham almak, öğrenme ve gelişme şeklimizin önemli bir parçasıdır.
Genç ve deneyimsiz sanatçılara genellikle farklı üslupları öğrenmeleri için büyük sanatçıların tarzlarını mümkün olduğunca taklit etmeleri öğretilir. Sanat profesörlerinin öğrenmeyi kolaylaştırmak için başyapıtların doğrudan kopyalanmasını talep ettiklerine sık rastlanır. Sohbet etme şansı bulduğum bir sanat profesörünün de belirttiği gibi, kopyalama, “en iyi sanatçılardan en iyi uygulamaları öğrenmenin en hızlı yolu”dur. Bu öğrenciler, tarihteki en büyük ressamların eserlerini kopya etmeye çalışır ve bu şekilde herhangi bir ders kitabından ya da derste öğreneceklerinden daha fazlasını öğrenirler.
Öğrenciler, önce en iyi uygulamaları öğrenmeden kendi tarzlarını yaratmayı öğrenemezler. Bu, kopyalamak değildir, öğrenmektir.
Kaynakları Talan Etmek
İlham kaynakları bulmak, her tür yaratıcı uğraş için hayati olacaktır. Diğer kaynaklardan ilham “çalmaya” başlamaktan korkmayın.
Teddy Roosevelt bir keresinde “Nerede olursanız olun, elinizdekiyle yapabildiğinizi yapın,” demişti. Bilgi ve ilhamın hiç olmadığı kadar özgür ve mevcut olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bundan korkmadan yararlanın.
Başkalarından nasıl online ilham çaldığımı gösteren eski yazılarımdan bazıları:
• Sosyal medyadan fikir üretmek
• Yaratıcılığı ateşleyen web siteleri
• Yaratıcılığın online varış noktaları
Önemli olan, ilhamınızın nereden geldiği değil, aslında ilham almış olduğunuz gerçeğidir.
Glen Stansberry
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder