26 Ocak 2011 Çarşamba

Moda ve Küreselleşme

Mutlaka zaman ayrılması ve okunması gerek bir yazı... Link olarak atıyorum Bakınız... Moda Gelişim Sürecine Geçmişten günümüze hızlı bir değerlendirme yapan bu yazının Özellikle Final bölümündeki üç paragraf adeta tüm tekstil sektörü çalışanlarına itafen yazılmış gibi. Buraya alıntıladım du bölümleri ve Özellikle bold karakter kullandım. Bu sektörde işçi olarak çalışanların kazandıkları parayı yine bu yönde harcıyor olmalarına yapılan ironik bakış açısıda ayrıca düşünmeye değer...

/////     http://www.gau.edu.tr/bildiriler/Bildiri5.pdf     /////

MODA VE KÜRESELLESME
Yrd. Doç. Dr. Hafize PEKTAS
Selçuk Üniversitesi Mesleki egitim Fakültesi
Uygulamalı Sanatlar Egitimi Bölümü Ögretim Üyesi

          Bireye aynı zamanda hem farklılık hem de aidiyet kazandıran moda da küresel üretim sistemleriyle ucuzlayarak çok düsük gelirli insanları da bu tüketim bagımlılıgının içine çekmistir. Sürekli degisen ürün çesitliligi farklı tarzlar yeni imajlar sunan moda çabuk yayılıp gözden düsme niteligiyle bütçelerde hiç eksikligi giderilemeyen bir tüketim kalemi halindedir. Bankaların uygun kredi arzları bu tüketim cazibesinin agına insanların daha kolay düsmelerini saglamıstır.

          Sonuç olarak bugün gelinen noktada biraz saygınlık, deger, aidiyet, farklılık ve cinsi cazibe adına moda tüketicisi olan ve yoksul kadınları ve gençleri bir yandan tekstil sektöründe isçi olarak çalısmakta, kazandıkları parayı da yine bu sektöre harcamaktadırlar.
         
          Sahibinin daha hızlı yürümesi için esegin önüne bir çubuga baglayarak havadan uzattıgı bir tutam ot misali moda, insanlıgı tüketebilmek için üretmeye zorlayan ve asla gerçek anlamda ulasmasına fırsatverilmeyecek mutluluk ve refah vaat ederek pesinden kosturan itici güç olmustur. Ancak alan ve satanıngönüllügüyle dönen bu yapay ihtiyaç çarkının atıklarıyla gelecekte dünyanın çöplüge dönüsmesi gerçegi bir tehdit olarak sinyal vermektedir. Büyük sermayelerin moda üzerinden çok kazanma cazibesiyle yeni kazanç politikaları gelistirme arastırmaları yaparken bu tehdidi göz önüne almaları insanlıgın gelecegi için kaçınılmaz bir zorunluluk olarak belirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder